Algemeen
Je kijkt je ogen uit
Indonesië bijzonder land vol cultuur, natuur en voor zowel een strandvakantie als een rondreis zeer geschikt. Een land met duizenden eilanden dat voor iedereen wat te bieden heeft. Elk eiland heeft zijn unieke attracties en de natuur is zeer veelzijdig met vulkanen, tropische regenwouden en uitgestrekte rijstvelden. Niet te vergeten hoe heerlijk het Indonesische eten is. Met zoveel eilanden kom je natuurlijk overal geweldige stranden tegen waar je kan surfen, snorkelen of gewoon lekker van de zon genieten.
Bali is een van de meest bekende bestemmingen van Indonesië. Bali (maar ook de rest van Indonesië) is relatief voordelig voor zo’n bijzondere reis. Bezoek de vele tempels die Bali rijk is zoals de olifantentempel Goa Gajah, de watertempel Tirta Empul en de tempel die in zee ligt, Tanah Lot. Tussen de rijstvelden vind je het kunstenaarsdorp Ubud. Beklim de Batur vulkaan of ga raften tussen de tropische wouden.
Java heeft ongelofelijk veel te bieden met heel veel bezienswaardigheden. Beklim de Bromo-vulkaan en geniet van de mooiste zonsopgang ooit gezien. Kijk je ogen uit in de kleurrijke stad Yogyakarta. Vanuit hier breng je een bezoek aan de Borobodur, één van de meest indrukwekkende boeddhistische tempels ter wereld. Java is ideaal voor een solo rondreis.
In Lombok kom je in aanraking met een overweldigende natuur! Ervaar de hoge bergen, afgewisseld met rijstvelden, rivieren en warmwaterbronnen en de nog steeds actieve Gunung Rinjani-vulkaan. Tussen Bali en Lombok vind je de tropische Gili eilandjes het echte bounty eilandgevoel is hier. Beleef het paradijs! Bewonder hier de kleurrijke onderwaterwereld met schitterende koraalriffen.
Ligging en Klimaat
Meer dan 17000 eilanden rond de evenaar
Indonesië ligt rond de evenaar in Zuidoost-Azië. Dit land bestaat uit ruim 17.000 eilanden en is daarmee de grootste eilandenstaat ter wereld. Indonesië staat op de vierde plek op de wereldranglijst qua aantal inwoners. Het is ook qua landoppervlakte een heel groot land, Indonesië is 50 keer groter dan Nederland. Hiermee is het land het grootste van Zuidoost-Azië. Een rechtstreekse vlucht naar Indonesië duurt ongeveer 16 uur.
Tijdzones in Indonesië
Het tijdverschil tussen Nederland en Indonesië is verschillend per eiland, tussen de eilanden zit namelijk tijdverschil. Indonesië telt 3 tijdzones. Bijvoorbeeld voor Bali geldt dat in onze zomertijd het daar 6 uur later is en in onze wintertijd 7 uur later.
Tropisch klimaat en beste reistijd in Indonesië
In Indonesië is de temperatuur gemiddeld zo’n 30 tot 32 graden overdag en rond 23 graden ’s nachts. Er zijn geen grote temperatuurverschillen op welk eiland je ook bent. De temperatuur is het hele jaar heerlijk warm.
Het droge seizoen begint in april en loopt tot oktober. Het regenseizoen tussen oktober en april. Indonesië is het hele jaar te bezoeken, het regent meestal pas aan het einde van de dag en buien zijn meestal van korte duur. Daarna schijnt de zon weer. De natuur is extra groen en de temperatuur blijft heerlijk; elke tijd is een goede tijd om naar Indonesië te reizen.
Natuur
Tropische regenwouden en onvergetelijk koraalriffen
Op de natuur in Indonesië raak je niet uitgekeken. Indonesië heeft bijzonder veel natuurgebieden, waaronder een aantal natuurparken die je niet snel zal vergeten zoals, Bromo Tengger Semeru National Park, West Bali National Park Forest of het Komodo National Park.
Indonesië heeft alles; bergen, rivieren, regenwoud en actieve vulkanen maar vergeet zeker niet de onderwaternatuur met fantastische koralen en de meeste bijzondere zeedieren zoals de Mantraroggen en de blauwe zeester.
Ook Bali heeft qua natuur veel te bieden. In het binnenland waar je verkoelende watervallen kan vinden waaronder de Gitgit-waterval en Tegenungan-waterval. Rondom Jatiluwhi en Tegallalang vind je de mooiste rijstterrassen waar je doorheen kan wandelen of fietsen. Op Bali moet je de natuur zeker onder water beleven. Op heel veel plekken kan je duiken en snorkelen tussen de tropische vissen en de bijzondere kleurrijke koralen.
Bali is uitermate geschikt voor een strandvakantie. Vanwege dit relatief kleine eiland ben je altijd dichtbij zee. Er zijn tal van mooie stranden, sommige razend populair en andere idyllisch en een beetje verscholen. Wil je watersporten beleven ga dan surfen, jetskiën of zeilen. En bij de stranden van Lovina kun je met een boottocht dolfijnen spotten.
Doen, zien en beleven
Nooit een saai moment
Indonesië is een populaire bestemming onder reizigers. De bijzonder vriendelijke mensen, rijstvelden, vulkanen en natuurlijk de saté ajam bij de ontelbare kleine eettentjes. Fietsen door de rijstvelden op Bali en bij de locals nasi eten. Indonesië laat je niet los.
Bali is natuurlijk erg bekend bij veel reizigers, het eiland heeft voor elk type reiziger iets moois te bieden. Denk aan de Tempelcomplexen bijvoorbeeld Tana Lot, op het strand van Jimbaran dineren met de zon die je in de zee ziet verdwijnen. Bezoek het gezellige surfdorpje Canggu en neem zelf een surfles. Of gewoon een cocktail drinken bij een strandtentje. Je kan raften, vulkaan beklimmen, snorkelen of door het kunstenaarsdorp Ubud slenteren.
Er zijn nog veel meer eilanden te ontdekken natuurlijk. De Gili eilandjes met hagelwitte stranden. Lombok is een stuk minder toeristisch dan Bali. Wil je ontsnappen aan de drukte, bezoek prachtige stranden, ga lekker surfen, authentiek eten en hiken door eindeloze rijstterrassen. Op Java breng je een bezoek aan de wereldberoemde Borobudur tempel. Eén van de meest indrukwekkende boeddhistische tempels van de wereld. Ga op zoek naar de Komodovaranen op het eiland Flores met haar mooie baaien en natuur.
Praktische informatie
Dit moet je weten
Paspoort en Visum voor Indonesië
Bezoek Indonesië met een geldig paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is na thuiskomst. Bij aankomst op de luchthaven krijg je een zogenaamd “visa on arrival” stempel met een geldigheidsduur van maximaal 30 dagen. Wil je langer dan 30 dagen blijven, dan koop je een extra “visa on arrival” op het vliegveld voor $35 per persoon. Dit visum is dan 60 dagen geldig bijvoorbeeld om een lange soloreis te maken Wil je langer dan 60 dagen, dan kan je voor vertrek in Nederland bij de Indonesische ambassade een visum aanvragen.
Taal
De officiële taal in Indonesië is Bahasa Indonesia naast de andere honderden lokale talen van het land. Javaans is de meest gesproken lokale taal. Uit vroegere koloniale perioden zijn er woorden uit o.a. India, Portugal en Nederland aan de Indonesische taal toegevoegd. In de meeste toeristische gebieden spreekt men Engels.
Betalen in Indonesië
De munteenheid is de Indonesische Rupiah (afgekort met RP). Er zijn munten van 25, 50, 100 en 1000 Rupiah en bankbiljetten van 100, 500, 1000, 5000, 10.000, 50.000 en 100.000 Rupiah. Op de app XE of XE.com kan je de huidige koers bekijken.
Met een betaalpas waarmee u in het buitenland kunt pinnen (o.a. met een Cirrus en/of Maestro logo), kan je bij veel banken terecht. Zorg wel altijd dat je contant geld op zak hebt. Creditcards zoals Visa en Mastercard, worden in Indonesië maar in enkele hotels of grote winkelketens geaccepteerd.
Fooien
Het is over het algemeen niet gebruikelijk om fooi te geven, maar dit wordt zeker gewaardeerd. In luxe restaurants en hotels wordt een fooi wel weer verwacht indien je tevreden bent natuurlijk; 5% tot 10% van de rekening is dan normaal. Een gids of chauffeur zal een fooi ook zeer waarderen
Vaccinaties en gezondheid
Aanbevolen vaccinaties voor Indonesië zijn DTP en Hepatitis A. Vaccinatie tegen gele koorts is voor Indonesië alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Indonesië binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Indien je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen. Adviezen kunnen regelmatig wijzigen; raadpleeg altijd voor vertrek de website van GGD-reisvaccinaties.
Elektriciteit
In Indonesië is de netspanning 220 Volt. Echter op sommige eilanden wordt 100 volt gebruikt. Neem dus voor de zekerheid een wereldstekker mee. Er komen soms stroomstoringen voor en het kan dus geen kwaad om een zaklamp mee te nemen op reis.
Omgangsvormen en cultuur Indonesië
Het gejaagde leven dat we hier kennen is niet zoals het in Indonesië gaat. Hoe we hier gewend zijn aan afspraak is afspraak zul je daar iets meer geduld moeten hebben. De cultuurverschillen tussen Europeanen en Indonesiërs zijn enorm groot. Indonesiërs zijn heel vriendelijk en open. Ze zullen je dan ook vaak begroeten, waar je ook komt. Goed om te weten, word nooit kwaad, blijf rustig en verlies je gevoel voor humor niet. Dit wordt door Indonesiërs opgevat als teken van zwakte. Zeg het met een glimlach. Veel Indonesiërs vinden het bijzonder leuk om met je op de foto te gaan of foto’s van je te nemen.
Internet en bellen
Indonesië beschikt over een 3G en 4G netwerk. Informeer wat de kosten zijn via je provider. Vaak is dit best prijzig. Het is goedkoper een lokale prepaid simkaart gebruiken. Simkaarten zijn overal te koop. Onder andere in supermarkten en kiosken op straat. Doe wel even navraag welke provider een goed netwerk heeft maar ook hoe het bereik is op de eilanden waar je nog naar toe gaat reizen. De simkaart kan je opwaarderen bij dezelfde kiosk. Ook al doe je een andere simkaart in je toestel, je kan gewoon blijven whatsapp’en met je huidige nummer. Whatsapp vraagt je, nadat je de simkaart hebt gewisseld, welk nummer je wilt gebruiken. Daarnaast is bijna overal gratis WIFI, zeker bij de accommodaties
Accommodaties
Waar verblijf je tijdens je solo reis?
Indonesië en zeker Bali is ideaal om te backpacken, te flashpacken, voor welke leeftijd dan ook is Indonesië een heerlijk land voor je eerste (of zoveelste) solo reis. De accommodaties zijn er voor alle soorten reisbudgetten en reiswensen. De accommodaties zijn voor Nederlandse begrippen goedkoper dan we gewend zijn. Je vindt er veel hostels, ook met privé-kamer, guesthouses, homestays of een gezellige B&B.
Solo reizen betekent juist dat je veel mensen leert kennen. Dat maakt het nou zo leuk. Accommodaties spelen een belangrijke rol in het ontmoeten van mensen. Zo is het slim om in accommodaties te verblijven met gemeenschappelijke ruimtes waar je makkelijk contact maakt met andere soloreizigers en waar je verhalen en tips met elkaar kan uitwisselen.
- E-book binnenkort beschikbaar
- Zo kom je los uit de sleur
- Vol tips voor je (eerste) solo reis
"*" geeft vereiste velden aan
Marc Goorsenberg
Eigenaar Buutvrij ReizenBuutvrij! De naam Buutvrij is natuurlijk afgeleid van het spel wat je vroeger speelde. Je verstopte je en kon jezelf of anderen vrij buuten. Mijn missie is anderen “vrij te buuten” en zo alleen te gaan reizen. Je weer volledig vrij voelen. Soloreizen geeft veel extra voordelen daarom zijn we hier zo enthousiast over. Het geeft een boost aan je persoonlijke ontwikkeling, je zelfstandigheid, zelfvertrouwen, zelfkennis en geeft inspiratie voor nieuwe doelen in je leven. Daarom biedt Buutvrij Reizen voor 30ers en 40ers solo reizen aan. Op maat gemaakt of bestaande reizen. Ik help je de stap te zetten en zorg voor een zachte landing op je bestemming.
Ga je voor de eerste keer alleen op reis of dat je al vaker alleen op reis bent gegaan voor iedereen verschilt hoe je je reis wilt beginnen, of je in een groep wilt reizen of juist alleen. Of een combinatie van beiden. Ga je graag een stad bezoeken of lekker op een strandbedje een boek lezen Alles is mogelijk. De aangeboden reizen zijn direct te boeken maar zijn ook op maat samen te stellen.
Reisthema's voor jouw reis
- Start-up solo reis
- Start-up groepsreis
- City break solo reis
- Solo vakantie break