Speciaal voor solo reizigers
Hulp voor vertrek
Accommodaties en excursies ‘solo proof’
Unieke aanpak: persoonlijke begeleiding voor je (eerste) solo reis
Lokale experts met 24/7 hulp ter plekke

Costa Rica

Algemeen

Laat je verrassen door het pure Costa Rica

Pura Vida! Het is een welbekende lijfspreuk onder de Costa Ricanen. Het betekent het pure leven, alles uit het leven halen, volop genieten zonder zorgen. Het is vergelijkbaar met het Australische “no worries”. Dit land is een van de beste landen in Midden-Amerika om solo te reizen. Niet voor niets is dit land heel geliefd bij backpackers.

In Midden-Amerika vind je nergens zo veel diversiteit in natuur- en diersoorten als in Costa Rica. Een voordeel van het toerisme is dat je in Costa Rica geen Spaans hoeft te kunnen spreken, je kan dus prima met Engels uit de voeten. Meer dan de helft van Costa Rica is regenwoud waar je allerlei bijzondere dieren tegenkomt. Zo zie je apen, luiaards, krokodillen en toekans. Je komt hier unieke flora en fauna tegen in een enorm divers landschap.  Bezoek de prachtige stranden onder de palmbomen en de wonderschone onderwaterwereld. Bezoek de swingende stadjes en de hippe surfdorpjes met de gezellige cafeetjes. En dat alles met een heerlijke temperatuur!

Waterval Costa Rica

Ligging en Klimaat

Costa Rica een parel in Midden-Amerika

Costa Rica ligt als het ware tussen 2 continenten en ligt in het hart van Midden-Amerika en grenst in het noorden aan Nicaragua en in het zuiden aan Panama. Costa Rica is maar 1,5 keer zo groot als Nederland. Aan de ene kant ligt de Caribische Zee en de andere kant de Grote Oceaan. Omdat Midden-Amerika geen continent is hoort Costa Rica bij Noord-Amerika. Het land bestaat uit vulkanen, valleien, savannegebied, mooien stranden en tropische regenwouden. Een zeer afwisselend landschap.

Tijdzones in Costa Rica
Het tijdsverschil met Costa Rica is -8 uur tijdens onze zomertijd, dus 8 uur vroeger. Tijdens onze wintertijd is dat -7 uur. Costa Rica valt in de tijdzone Central Standard Time (UTC -6). Zodra zij het ontbijt op hebben gaan wij langzaam richting huis om over het avondeten na te denken.

Klimaat en beste reistijd in Costa Rica
Je kan er qua weer het hele jaar reizen, de gemiddelde temperatuur ligt tussen 21 en 27 graden. Het land kent een aantal tropische klimaten. In het noordoosten en in het oosten een tropisch regenwoudklimaat en de rest van het land heeft een tropisch moesson- en een tropisch savanneklimaat. In het groene seizoen, van mei t/m november, regent het dan wat vaker maar niet de hele dag. Het zijn vaak korte hevige buien. Het voordeel is dat alles in bloei staat. De beste reistijd is het droge seizoen. Dit loopt van december t/m april. In die periode maak je trektochten door het regenwoud, lig je te bruinen op het strand, ga je lekker surfen op de hoge golven of ga je raften op de rivieren.

Costa rica vulkaan smal

Natuur

Eén van de groenste landen ter wereld

Voor veel bezoekers is de natuur de reden om Costa Rica te bezoeken. Meer dan 25% is beschermd natuurgebied. Costa Rica is een van de groenste landen ter wereld. Het heeft bergen, bossen, rivieren, regenwoud en vulkanen. Costa Rica heeft dan ook meer dat 28 Nationale parken. De parken verschillen en hebben ieder unieke eigenschappen. Je komt hier bijzondere mooie bomen en planten tegen en dieren die bij het regenwoud horen. Zo kom je er vele exotische vogelsoorten tegen, zoals de purperkeeljuweelkolibrie en de toekan, maar ook luiaards, bijzondere apensoorten of poema’s.

Costa Rica betekent Rijke Kust, zij heeft 2 kustlijnen met hagelwitte stranden en palmbomen die tot aan het strand groeien. Aan weerszijden van het land heb je de Caribische Zee en de Grote Oceaan. Ze bieden je naast mooie snorkelplekken een grote kans om allerlei soorten schildpadden, walvissen of mantra’s tegen te komen. De grote biodiversiteit behoort tot de top van de wereld en is heel bijzonder omdat Costa Rica een relatief klein land is.

tumbnail costa rica

Doen, zien en beleven

Alleen jij bepaald wat je wilt doen!

Costa Rica is een populaire bestemming onder reizigers, backpackers en andere soloreizigers. Natuurlijk breng je bezoeken aan de unieke nationale parken, de mystieke jungle en loop je over hoge en lange hangbruggen en geniet je van de geluiden van de dieren. Of hike je naar de oorverdovende de watervallen.

Er is een groot aanbod aan excursies en tours. Beklim de vulkaan of ga raften op de rivier Sarapiqui. Er zijn zoveel toffe activiteiten te doen, ook ziplinen over het regenwoud van Monteverde.

Neem surflessen en verblijf in relaxte surfdorpjes Puerto Viejo of Dominical. Bewonder schildpadden op de stranden van Ostional en Nancite. Zoek het wildlife in het Corcovado National Park. Dit Park wordt gezien als een van de mooiste en de meest biodiverse plekken van de wereld. Spring in de Arenal Hot Springs of bezoek de krokodillenbrug. Er is veel meer te zien dan dat je tijd hebt.

Kayaking Costa Rica

Praktische informatie

Handig om van te voren te weten.

Paspoort en Visum voor Costa Rica
Voor Costa Rica volstaat je paspoort, Je mag maximaal 90 dagen in het land verblijven. Bij aankomst krijg je een stempel in je paspoort dat als toeristenvisum dient.

Ook al heb je geen visum nodig toch moet je een altijd zaken van te voren geregeld hebben. Dit zijn:

 • een paspoort dat tenminste 6 maanden geldig is bij aankomst in Costa Rica
 • Een doorreisticket of een retourticket
 • Bewijs van voldoende financiële middelen
 • Bewijs van inenting voor gele koorts indien je 7 dagen voor aankomst in een land bent geweest waar gele koorts heerst.

Wil je langer dan 3 maanden in Costa Rica verblijven vraag dan een visum aan. Dit kan online of via de ambassade in Den Haag.

Paspoort
Zorg dat je paspoort na thuiskomst nog minimaal 6 maanden geldig is. Dit is met bijna alle reizen buiten Europa zo, dan zit je altijd goed.

Tussenlanding in de VS?
Als je via de VS reist ben je verplicht elektronische reistoestemming te krijgen via het aanvraag ESTA formulier. Je kan dit online aanvragen via de officiële website. Doe dit voordat je aan boord gaat van het vliegtuig. Het is beter om dit minimaal een 1 week van te voren te doen.

Taal
De officiële taal van Costa Rice is Spaans. Door de vele buitenlandse invloeden kan je ook goed terecht met Engels.

Betalen in Costa Rica
De munteenheid van Costa Rica is de Colon (CRC) met als symbool ₡. In het toerisme, bijvoorbeeld tours en excursies, worden de prijzen in Amerikaanse dollars getoond. Het is met toeristische activiteiten gebruikelijk in dollars te betalen. In het dagelijks leven wordt de dollar gebruikt. De lokale bevolking betaalt vooral met Colones. Pin je Colones dan is het handig om te weten dat de 1000, 2000, 5000, 10.000 en 20.000 biljetten het meest gebruikt worden. Alles buiten het toerisme betaal je het beste met Colones. Afdingen is normaal maar vooral op marktjes. Als je pint let erop dat je een automaat kiest met het Cirrus en/of Maestro logo. Tip: zorg dat als je dollars aanneemt deze onbeschreven zijn of dat er geen hoekje af is anders worden deze vaak niet meer geaccepteerd.

Fooien
Er wordt 10% bedieningsgeld aan de rekening toegevoegd in restaurants. Gebruikelijk is om toch een kleine fooi te geven als je tevreden bent. Als je een excursie doet wordt het heel erg gewaardeerd als de gids fooi krijgt. Ben je bijvoorbeeld een halve dag op pad geweest dan is 5 dollar een gebruikelijke fooi voor de gids.

Vaccinaties en gezondheid
Een vaccinatie tegen gele koorts is voor Costa Rica alleen verplicht als je 7 dagen voor aankomst in Costa Rica in een gebied bent geweest waar gele koorts heerst. De gele koorts vaccinatie is niet verplicht als je uit Argentinië of Panama komt.  Raadpleeg altijd voor vertrek de website van GGD-reisvaccinaties.Deze vaccinaties voor Costa Rica zijn aan te raden ongeacht de verblijfsduur: DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A (besmettelijke geelzucht).   Blijf je langer dan 3 maanden dan wordt een vaccinatie tegen Hepatitis B aangeraden.

Elektriciteit
In Costa Rica gebruikt men 110-120 volt. Dat is anders dan in Nederland of België. Je kan een wereldstekker meenemen.

Omgangsvormen en cultuur van de Tico’s
Pura Vida! Deze uitdrukking zal je vaker horen. Het zegt veel over hoe zij in het leven staan. Pura Vida betekent het pure leven, alles uit het leven halen en geniet van het moment.

Men geeft elkaar een hand of één kus bij een ontmoeting. Pura Vida gebruikt men vaak als antwoord op de vraag ‘hoe gaat het?’.

De Costa Ricanen worden ook wel Tico’s genoemd. Het zijn hele vriendelijke en behulpzame mensen. Er leven veel culturen naast elkaar door de vele immigranten uit Europa en de VS. Ook zijn veel mensen uit omringende landen in Costa Rica gaan wonen. Het is een mengelmoes van culturen.

Internet en bellen in Costa Rica
Internet: 4G en 5G wordt aangeboden. Vooral in bewoonde gebieden kan je van mobiel internet gebruik maken. Maar vergeet niet dat wij in Nederland en België één van de beste mobiele netwerken van de wereld hebben. Dus bereik en snelheid zullen niet zijn wat je gewend bent.  Veel accommodaties en horeca beschikken over WiFi (internet inalambrico). Dat geldt ook voor een groot aantal cafés en restaurants.

Bellen: Costa Rica beschikt over een goed mobiel netwerk. Wel moet je er rekening mee houden dat er in afgelegen gebieden geen bereik is. Zorg dat je een simlockvrij toestel meeneemt. Bij verschillende telefoonwinkels (bijvoorbeeld: Claro, Fullmovil, Movistar) of bij een kiosk kan je terecht voor een SIM-kaart en beltegoed (recarga). Laat je in de winkel ook helpen met de installatie van de SIM-kaart.

Scherm­afbeelding 2022-12-24 om 15.01.50

Accommodaties

Waar verblijf je tijdens je solo reis?

Costa Rica is ideaal om te backpacken en voor je eerste (of zoveelste) solo reis. De accommodaties zijn er voor alle soorten reisbudgetten en reiswensen. Je vindt er veel hostels, ook met privé-kamer, guesthouses, homestays of een gezellige B&B.

Solo reizen betekent juist dat je veel mensen leert kennen.  Dat maakt het juist zo leuk. Accommodaties spelen een belangrijke rol in het ontmoeten van mensen. We kijken o.a. naar verblijven met gemeenschappelijke ruimtes waar je makkelijk contact maakt met andere soloreizigers en waar je verhalen en tips met elkaar kan uitwisselen.

Lodges costa rica
GRATIS e-book
under construction ebook
 • E-book binnenkort beschikbaar
 • Zo kom je los uit de sleur
 • Vol tips voor je (eerste) solo reis

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Over Buutvrij Reizen
IMG_0313 2
Marc Goorsenberg
Eigenaar Buutvrij Reizen

Buutvrij! De naam Buutvrij is natuurlijk afgeleid van het spel wat je vroeger speelde. Je verstopte je en kon jezelf of anderen vrij buuten. Mijn missie is anderen “vrij te buuten” en zo alleen te gaan reizen. Je weer volledig vrij voelen. Soloreizen geeft veel extra voordelen daarom zijn we hier zo enthousiast over. Het geeft een boost aan je persoonlijke ontwikkeling, je zelfstandigheid, zelfvertrouwen, zelfkennis en geeft inspiratie voor nieuwe doelen in je leven. Daarom biedt Buutvrij Reizen voor 30ers en 40ers solo reizen aan. Op maat gemaakt of bestaande reizen. Ik help je de stap te zetten en zorg voor een zachte landing op je bestemming.

Onze reisthema's

Ga je voor de eerste keer alleen op reis of dat je al vaker alleen op reis bent gegaan voor iedereen verschilt hoe je je reis wilt beginnen, of je in een groep wilt reizen of juist alleen. Of een combinatie van beiden. Ga je graag een stad bezoeken of lekker op een strandbedje een boek lezen Alles is mogelijk. De aangeboden reizen zijn direct te boeken maar zijn ook op maat samen te stellen.

Reisthema's voor jouw reis
 • Start-up solo reis
 • Start-up groepsreis
 • City break solo reis
 • Solo vakantie break

Hoe kan ik je verder helpen?

Buutvrij Reizen organiseert soloreizen speciaal voor 30ers en 40ers. Soloreizen in een kleine internationale groep of een solotrip voor jou alleen. Echt tijd voor jou, doen waar jij zin in hebt.

Of bel mij direct via +31(0)6 24 27 05 98
Profiel foto new
Marc Goorsenberg
Eigenaar Buutvrij Reizen
Buutvrij Reizen
Het Maisveld 95 6812DW Arnhem